Nieuws

Distileerderij De Campen

01-01-2014:

Officiele oprichtingsdatum van Distilleerderij De Campen. Ter gelegenheid van dit feit hebben wij een nieuw Frans “Limousin” eiken vat van 100 l. gevuld met eau-de-vie appel 2013. Over een aantal jaar zullen wij deze wel heel speciale en exclusieve eau-de-vie gaan bottelen. Een must voor de ware liefhebber, we zullen hier tijdig ruchtbaarheid aan geven zodat niemand dit hoeft te missen.

 

14-01-2014:

Distileerderij De Campen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Leeuwarden. Dit heugelijke feit ’s avonds in huiselijke kring gevierd met de familie.

 

18-02-2014:

Vergunningaanvragen Distileerderij De Campen verstuurd, had wat voeten in de aarde maar met hulp goedgekomen. Johannes Koster bedankt!

 

02-03-2014:

Hier de 1e proefnotitie van De Campen eau-de-vie appel 2013. Hoewel nog veel te jong toch de 1e proefnotitie: Deze eau de vie heeft al een verrassend mooie honingkleur gekregen na 2 maanden. De geur is al uitbundig met veel fruittonen. De smaak is zoals te verwachten nog niet harmonieus maar overduidelijke tonen van appel en wat laurierdrop voeren nu de boventoon. Dit belooft wat voor de toekomst. We houden jullie op de hoogte.

 

08-03-2014:

Nu al het fruit is verwerkt en gelagerd wordt het tijd om een start te maken met De Campen Waddenrum. De light oak rum krijgt na 2x Pot Still distilatie korte opvoeding op eiken terwijl de oak barrel en de oak barrel XO meerdere jaren worden gelagerd in eiken vaten. De light oak zal naar verwachting aan het einde van de zomer op de markt komen, de oak barrel en oak barrel XO  pas over enkele jaren.

 

18-03-2014:

Op deze datum staat een bedrijfsbezoek van de douane aan Distileerderij De Campen gepland i.v.m. de vergunningen. We zijn benieuwd hoe dit zal gaan.

Bezoek van  Jan de Groot van de douane is nu achter de rug en was zeer opbouwend en informatief. Veel is er besproken en het verdere traject is toegelicht. Jan de Groot staat er positief tegenover en we mogen alvast op de ingeslagen weg doorgaan met distileren, zodat we nu kunnen gaan beginnen met onze De Campen Waddenrum.

 

22-03-2014:

Na een zoektocht van 4 weken een vergistingstank met koeling en roerwerk gevonden van 850 liter, we kunnen hem volgend weekend ophalen. Na het aanpassen van de temperatuur-regeling kan deze tank worden ingezet als vergistingstank voor de produktie van onze De Campen Waddenrum. Dit wordt een ambachtelijke rum, 2x Pot Still gedistileerd voor een maximale smaaksensatie. Wordt vervolgd.

 

07-04-2014:

De nieuwe vergistingstank heeft de afgelopen week de nodige aanpassingen gehad, dit ging vlotter dan gedacht. Zaterdagmorgen Sybe Joostema van de krant “Van Wad tot Stad” op bezoek gehad voor een interview en een proeverij. Was leuk! Zaterdagmiddag de produktie van De Campen Waddenrum opgestart in de nieuwe vergistingstank, de temperatuurregeling goed ingesteld en met verbazing gekeken naar de gisting. Wat een geweld, maar goed dat daar koeling op zit. Over ca. 10 dagen kan de distilatie beginnen.

 

14-04-2014:

Het artikel in de “Van Wad tot Stad” was een groot succes, een grote intro op de voorpagina en een reportage van een volle paging, met foto’s. Veel reacties op gehad waaronder de bekende friese topkok Marco Poldervaart van restaurant het Havenmantsje te Harlingen. Hij wil onze Waddenrum gaan schenken!

 

08-05-2014:

Inmiddels is er weer veel gebeurd, vergistingstank werkt perfect, distilatie van De Campen Waddenrum  nu in volle gang en de eerste resultaten zijn meer dan bemoedigend. De cranberries die wij voor onze Waddenrum gebruiken geven precies dat aan de Waddenrum wat wij voor ogen hadden.

De rijping van onze Waddenrum gebeurt op jong gebruikte (4 jaar) Bordeaux vaten van 225 liter, waarvan wij er 10 stuks hebben ingekocht. Er zullen 3 soorten Waddenrum worden gemaakt:

De Campen Waddenrum light oak 34%, een jonge, speelse, ambachtelijke rum, lichtroze van kleur waarin de canberries duidelijk waarneembaar zijn, zowel in de neus als in de mond, De Campen Waddenrum oak barrel 40%, een rijpe, robuste, ambachtelijke rum, bruin van kleur en De Campen Waddenrum aok barrel XO 42%, een belegen zachte, ronde, ambachtelijke rum, diepbruin van kleur.

De laatste 2 soorten komen pas over 3 respectievelijk 6 jaar op de markt, tot die tijd zullen wij deze rum koesteren en volgen in de ontwikkeling. Wij zullen hier zo af en toe proefnotities van publiceren. Al onze rum krijgt dus een opvoeding voor korte of langere tijd op eiken vaten. De Waddenrum light oak 34% zal naar verwachting in november 2014 worden uitgebracht.

 

23-10-2014:

Er is veel gebeurd deze zomer, de vergunning is nu binnen zodat nu het hele tracect is doorlopen en alles legaal is.

Het 1e vat De Campen Waddenrum light oak kan haast gebotteld worden.  De Campen eau-de-vie pruim 2013 is net gebotteld (een zeer beperkte oplage van ca. 50 flessen). De fruitoogst van dit jaar wordt nu verwerkt, dit is een goed appel- en pruimenjaar. De peren hadden last van dat ene nachtvorstje tijdens de bloei en de opbrengst daarvan is dit jaar dan ook nihiel.

De flessen zijn inmiddels binnen en de etiketten worden op dit moment ontworpen. Ook op Facebook krijgen wij steeds meer volgers en de eerste orders zijn ook al binnen.

Over 2 weken heeft de 1e groep een rondleiding/proeverij geboekt. Dit is spannend, zo’n 1e keer.

 

12-01-2015:

Inmiddels is de verkoop gestart en gaat boven verwachting. De pruduktie van Waddenrum is inmiddels fors verhoogd. We hebben ook veel belangstelling van de media, een artikel in de Leeuwarder Courant, een radiointerview met Radio Eenhoorn en aanstaande vrijdag televisie opnames voor het programma “Hea” van Omroep Frieslân.

 

25-01-2015: 

Distileerderij De Campen is op tv te zien geweest op Omrom Fryslân in het programma Hea. Om deze uitzending te zien klik op onderstaande link. Het is dan het 2e onderwerp.       Klik hier om uitzending te zien

 

16-05-2015:

Er is weer veel gebeurd de afgelopen maanden. Onze kleine distilatieketel Pot Still I is vervangen door een prachtige 148 liter Holstein ketel uit zuid Duitsland. Deze ketel is speciaal ontwikkeld voor de productie van hoogwaardige fruitalcohol (eau-de-vie).

Ook is onze Eau-de-vie peer 2013 nu gebotteld. Deze Eau-de-vie was gelagerd op een 50 liter Frans eiken vaatje. er zijn slechts 158 fles van, dus een zeer beperkte oplage. Deze De Campen Eau-de-vie peer 1013 is fruitig met ronde toast- en houttonen, is zwoel en boterzacht en laat zich drinken als een goede Cognac. Een aanrader dus! 

 

28-06-2016:

Inmiddels is ons leveringsprogramma uitgebreid en omvat nu Eau-de-vie appel, peer en pruim (alle 3 single casc) en Waddenrum light oak cranberry en light oak duindoorn.

Ook hebben wij een nieuwe slijterij gevonden die ons volledige gamma distilaten verkoopt, dit is Slijterij de Jong Topslijter te Nes, Ameland. Inmiddels lopen de proeverijen op de distileerderij ook goed en worden zeer gewaardeerd. Informatie en boekingen kunnen via de mail worden doorgegeven. Groepen tot max. 20 personen.

 

22-08-2016:

Vanaf nu is bij Wielinga Wijnimport te Leeuwarden aan de Molenstraat 34 ook onze Waddenrum en Eaux-de vie verkrijgbaar. Ook hebben wij bij Wielinga onze Waddenrum cranberry shingle casc van inmidels 30 maanden oud laten proeven, om een oordeel te krijgen hoe de ontwikkeling van deze rum nu is. Het oordeel was zeer positief, goedgemaakt en met potentie. We hebben hem zelfs naast een Franse Armagnac geproefd, waarbij opviel dat ze zeer dicht bij elkaar zaten. Zodra deze Waddenrum op de markt komt zullen wij dat uiteraard melden!

 

Juli 2017:

Vanaf heden zijn onze nieuw ontwikkelde likeuren en likorettes Suikerbrood en Friese Dumkes verkrijgbaar in een groot aantal slijterijen en speciaalzaken. De distributie wordt verzorgd door Wielinga Wijnimport te Leeuwarden.

 

Juni 2018:

Ons assortiment likeuren is uitgebreid met Pastis en Fricello. Ook hier wordt de distributie verzorgd door Wielinga.

 

Juli 2020:

Het afgelopen voorjaar hebben wij in samenwerking met Havenbrouwerij Het Brouwdok te Harlingen een mooie medium peated whiskey gestookt. Deze whiskey wordt gelagerd op een 220 liter rode port-vat. Hij ligt inmiddels 4 maanden en de eerste proefnotities zijn veelbelovend.

 

Augustus 2020:

Inmiddels hebben wij een nieuwe distillatieketel besteld bij de firma Kovodel in Tsjechie. We hopen dat de nieuwe ketel nog dit jaar wordt geleverd. Het wordt een 200 liter ketel gestookt op aardgas. Hij heeft 4 etages, een deplegmator, CIP hogedrukreiniging, roerwerk, automatische koeling en verlichting.